Hova Riddarvecka 2013

Krycklare?

Toby har varit inne på sjukan pga vad som verkade vara en rejält stukad fot. Det visade sig att foten var en smula mer havererad och han fick ett par kryckor och order om att inte belasta foten på en vecka. Sagt och gjort, Toby får en gammaldags träkrycka och vi packar bilen och drar iväg.

Oliver den II är död, dags att finna Oliver III

Vår plan var att köra bil hela natten upp till Hova, för att få några stackars timmars sömn och sedan sätta ihop kistan, sortera jongleringsbollar och trassla ut diverse rep och slangbellor. Denna planen gick i stöpet strax utanför göteborg, där vår bil havererade med ett trasigt kylsystem, mitt i natten.Vi accepterar nederlaget och sover på saken, i bil och i husvagn, bland linnekläder, yllemantlar och träplankor.

Vi vaknar på lördagen i fullt krishanteringsläge, med en havererad bil och en husvagn som behöver flyttas ca 20 mil. Några snabba samtal har gett oss en fantastisk ersättningsbil, med en minst lika fantastisk ersättningschaufför. Min Tour Manager har återigen gjort skäl för sin i stort sett obefintliga lön.

S:t Nicolai höjer nivån

S:t Nicolai har legat i vinterträning och lagt in nya grenar på repertoaren, vissa av dem fick vi se i år och vissa sparas till nästa år då Hova Riddarvecka firar 25år.

En av de nya grenarna var ett slags vapenstafett, där riddarna skulle rida till ett bord för att hämta vapen och sedan attackera utställda äpplen och ringar. Toppen! sade gycklarna, och utökade vapenborden med jongleringsknivar, grönsaker och jongleringsbollar…

Gycklarens nya kläder

Första tre kvällarna spenderar jag med att sätta knäppning på ärmarna min nya incognito-jacka (den är blå, ingen kommer att känna igen mig). När man väl fått fart på slöjdandet är det svårt att stanna, så jag spenderade resten av veckan med att okynnesslöjda och fick på köpet en trägaffel. Jakkin ville inte vara sämre och slöjdade ihop en skinnväst och ett stort vattenskinn. Toby fick ett hugg av materialism och införskaffade ett par snitsiga stövlar. Även Jakkin passade på att sko sig och således har 2/3 av gycklargruppen numera skor på fötterna!

Söndag i dubbeltempo!

Det händer lätt att tempot slås av på en marknad när alla har varit där i nio dagar, men den sista söndagen i Hova var det full rulle! Vi trotsade regntunga skyar och drar ihop besökarna till en gatuföreställning, för att, just när det går som bäst och solen spräcker upp molntäcket, bli avbruten av Kung Valdemar. Ett inslag som överraskade oss alla tre, innan vi mindes att vi kommit överens om att göra reklam för söndagens matiné-spel. Huruvida reklamen fungerade är ju svårt att säga i efterhand, men söndagens tidigarelagda tornerspel är fullsatt! Solen går, som på beställning, in bakom lätta molnslöjor och ger både publik och gycklare en välkommen svalka. Riddarna gör intår på banan, hela publiken är med oss och avslutar Hova Riddarvecka på topp!

//Anton

(Bilderna har inte nödvändigtvis något med texten att göra, men de är iaf tagna i Hova.. [ ff. anm.])