Avaldsnes – 2017

Tre tokstollar trotsar tundran tappert tuffandes tätt tillsammans i Transiten.

Det norska fjällandskapet är, som läsaren kanske redan känner till, mycket bildskönt. Men det bör noteras att det är långt mer angenämt att fotografera de vackra, slingrande vägarna än att försöka köra på dem med en skåpbil! En, enligt vägvisningen, ganska lång trip förlängs ytterligare av att vi inte törs köra ens i närheten av ortsbefolkningens vana hastigheter på vägarna. ”Slow and steady wins the race.”

Framme i Avaldsnes väntar vi på en båt som ska ta all vår rekvisita över till ön där marknaden kommer att hållas. Det känns först som ett lite omständigt sätt, men när vi sen åker runt för att parkera och ta oss dit till fots, så inser vi att det hade varit skäligt tungt att ta alla tält och kistor och hoppapulter och kastmaskiner den vägen. Båten var en mycket bra båt!

Vi har hört att det regnar varannan marknad på Avaldsnes. I år var ett sånt år. Det började smådugga när vi bar upp sakerna från kajen, vilket övergick till ett regn och sen en rejäl dusch. Det visade sig att jag hade satt upp mitt tält i en flod, så jag passade på att flytta det när jag ändå redan var genomblöt.

För att värma upp alla blöta marknadsarbetare så öppnades långhuset upp en dag tidigare än planerat. Och vilket långhus det är! Huset i sig är fint under dagtid också, men vid kvällningen lever det verkligen upp! Folk samlas, varvar ner och härjar loss om vartannat! Det sjungs och berättas sagor, vissa fina andra fåniga. En fantastiskt fin gemenskap!

Showerna spelas i en amfiteater, med en gräsmatta som spelyta. Eller ja, det var en gräsmatta innan gycklare och slagskämpar gjorde processen kort med det stackars underlaget. När, på söndagen, det lades ut granris för att få bukt med halkan för striderna fick gycklarna en spontan fakiraspekt i sin show, då var det inte svårt att tagga till! [Fattar ni? tagga? förf. anm.]

Vad jag inte var beredd på under den här marknaden var all uppslutning från radio, tv och tidningar. Fantastiskt kul att så många var intresserade av att prata med oss! Och bara en smula läskigt att göra det på ett språk som man bara nästan förstår helt perfekt…

En fantastisk fin marknad, som vi gärna återser! Och tills nästa gång har jag skaffat en spade för att gräva dränering!

Sov gott, vakna torrt!
//A